Doktersverklaring – Huisartsenpraktijk Spaarndammerbuurt – Amsterdam
U bevindt zich op: Doktersverklaring

Doktersverklaring

De huisarts mag geen verklaring afgeven over uw ziekte, invaliditeit of arbeidsongeschiktheid. Veel mensen weten dit niet.

Hieronder volgt een beknopte uitleg waarom dit niet mag.

Onze artsenvereniging, de KNMG, stelt dat een goede verhouding tussen een arts en een patiënt nooit onder druk mag komen te staan door de invloed van andere partijen. Om die reden adviseert de KNMG alle artsen om geen verklaringen af te geven over de eigen patiënten. Zo kunnen artsen onafhankelijk blijven.
Soms is het echter vervelend voor u. Een reisannuleringsverzekering eist bijvoorbeeld een artsenverklaring. De school wil een verzuimbriefje van de huisarts. Ook dit mogen we niet afgeven.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt altijd zelf om een afschrift van (een deel) van uw medisch dossier vragen, waarin bepaalde belangrijke zaken over uw gezondheidstoestand staan. Let op. Dit is geen gericht antwoord op de vraag, dus u moet zelf beoordelen wat u nodig heeft.

Wij adviseren u daarom om door te geven aan de instantie dat de huisarts geen verklaring af mag geven. Voor meer informatie hierover:  www.verwijswijzeramsterdam.nl.

NB. Er zijn instanties zoals de UWV of de gemeente die voor een uitkering medische informatie nodig heeft. Dat kan. Zij vragen dan met uw toestemming gerichte informatie schriftelijk bij ons op.